Moderatörler: Forum Admin, Rahmi Bozkır

Bergamalı yazdı: 22 Mar 2009 23:40
Dönücü ırkların geldiğini araştırırken Yunanistan’da şehre çok uzak bir köydeki kuşçu Türklerin muhabbeti de şöyledir.
Bizde dönekler vardı. Yakın zamana kadar mavi yakalı kara yakalı topluca uçururduk havada oyunlarını seyrederdik. Yavruları dahi kimseye bakmazdı. Çok akıllı kuşlardı. Sonra bu şimdiki dönekler çıkınca birden yok oldular kimsede kalmadı.
Yılmaz ustanın babası da dönekçidir. (1935’lerde dönekçilik yapmış ustamızın babasını da örnek olarak verdim)Yılmaz usta o günleri söyle anlatıyor:
- 7 yaşından beri babamın sayesinde döneklerin arasında büyüdüm… O zamanki kuslar mavi yakalı, gök, arap, kırmızı yakalı desendeydi. Askerden geldikten sonra bu akbaşların dönüsünü görünce arada çok büyük dönüş farkı olduğunu gördüm o kuşları topluca verdim. Babasının en iyi namlı dönen kuşunun da bir gök olduğunu anlatır.
Arkadaşlar bu akbaşlarda da her biri anlatıldığı gibi dönen kuşlar değiller buraya dikkat edin. Sizin yakalı dediklerinize biz dönekçiler palkanat diyoruz bu kuşlar da sivri burun üstüne dönen kuşlar. Göğsüne dönen sıkışmış kanları açmanın tek yolu da bu kuşlar. Bir diğeri de kanatlarını çekmeden fırtık yaparak gelen döneklerde çok çıkıyor bu döneklerde.
Üstteki olayları ve eski dönekçilerin anlattıklarını da hatırlayalım. Araba tekeri kadar dönüyordu kuşlar. Çarşaf acardık yere vurup ta ölmesin diye. Tüfek dipçiği kadar nah bu kadardı kuşlar. Demek ki her yetiştirildi bölgelerdeki ekleme çıkarma formülleri ile bu kuşlar değişmiş kuşlarla oynanılmış.
Polat BULANIK yazdı:
Ladikaların inanılmaz zeki oluşları, oyun olarak çok atik, havada uzun kalabilmeleri, defalarca arka arkaya uçurulabilmeleri, kesinlikle oturma olayı olmaması, hastalıklara daha dirençli ve daha iyi yavru bakıcısı olmaları oyun ve dönüş meraklıları için cezbedici olsa gerek.
Ladikaların en sık görüldüğü bölgeler tavlabaş diye tabir edilen döneklerin olduğu bölgelerdir diye biliyorum. Bazı döneklerin kuyrukta siyah elifler oluşu veya çok az beyaz oluşu bilinçli veya bilinçsiz eşlemelerle döneklere eşlendiğini gösteriyor. Bazı döneklerden ladika yavru bazı ladikalardan da döneğe yakın yavru vermeleri tamamen yetiştirici hassasiyet eksikliğinin eseridir diye düşünüyorum. Ladika ırkının özel veya gönüllü bir yetiştirici gurubun olmaması daha öncede belirttiğim gibi ya melezlenme yoluyla ya da bakıcı olarak kulanılıp ölümü ile bulunduğu kümeste de yok olan ve üretimi de çok çok az olan bir ırktır.
Niyazi Abinin dönekten daha çok dolapçıya yakın ifadesine de özelikle katılıyorum. Boşa dönüş dahil tüm özeliklere sahip. Dönekten farkları sivri dönüşleri dolapçılardan farkları renkleridir:)
(dönek tarzında dönen Ladika varsa da bu tip dönen ladikalar ustaların bile verecekleri örnek sayısı çok fazla olacağını sanmıyorum)
Ladikaların genel görülen renkleri yine bazı arkadaşlarında belirtmiş olduğu gibi mavi ve siyahtır. mavilerin geneli de bazı yörelerde sinekli veya çakmaklı dedikleri gibidir. Mavilikleri de yabani güvercinleri andırır. Yine genel itibari ile de kuyrukları vucut renginde veya elifli (bıçaklıdır) nadiren de tamamen bayazdır. Yine bazı arkadaşlarımızın belirttiği gibi dönüş stilleri genel olarak ortada delik kalacak şekilde veya sivridir. Çok nadiren de göğüs dönüşü görülür.
Mesela benim dolapçılarla Ladikalar arasında kostüm olarak ayırım da kesin olmamakla beraber şu özelikleri gözlemlediğimi söyleyebilirim ;
Dolapçının kanattan veya kuyruktan bıçaklıları olsun, vücudunun rengi ayaklarına kadar aynıdır. Ladika da ise "Don" tabir ettiğimiz beyaz bir ince bant olur.
Yine dolapçılarda kanatta veya kuyrukta bıçağı olanların kafasında beyazlıklar varsa dolapçılarda çil olarak, Ladikalarda bademe yakın biraz daha büyük veya parçalı beyazlıklar olur. Yine dolapçıda özelikle kanattaki bıçaklar(elifler) karışık sıralanır, Ladikalarda ise baş çelenkten itibaren 5 veya 7 beyazla sıralanır. v.s ama bunların belirtiğim gibi bu böyledir bu olmazsa olmaz kanundur demiyorum. Ve böyle de bir iddiam yok ve yine daha orjinal bilgileri ladika yetiştiricisi arkadaşlardan almayı uygun görüyorum.
Ortak özelikleri ise zekaları, oyun sürekliliği ve kalitesi, yavru bakıcılıkları, hastalıklara olan dirençleri olarak sıralayabiliriz. Ladikalarında aynen dolapçılar gibi 15-20 km den evlerine geri dönmeleri hiçbir zaman yetiştiricilerini

HUN yazdı:Geliştirme ve ıslah çalışmaları aslında İnsanlık tarihi var oldukça yapılmıştır. Türlerin kökenini araştıran bir çok araştırmacı bu konuda çalışmalar yapmış ve yazılar yazmışlardır. Aslında pek de bilinmez ama daha önce de belirttiğim gibi Darwin bile güvercinler üzerinde çalışmalar yapmıştır. Darwin Dünyanın değişik bölgelerinde güvercin getirttiğini ve bunlar üzerinde çalışmalar yaptığını “On the origin of Species” (Türlerin kökeni üzerine) adlı kitabında bahsetmektedir. Hatta türler üzerinde ıslah ve geliştirme çalışmalarının kendisinden 75-80 yıl öncesinden başladığını söyleyenler olduğunu ancak daha çok öncelerinden de insanlığın geçmişinde hep evcil hayvanlar üzerinde ıslah çalışmalarının yapıldığını belirtmektedir. Darwin bu katabını 1859 yılında yazmıştır. Ondan 75-80 yıl öncesine giderseniz. 1700’lü yılların sonlarına gidersiniz. Aslında Darwin burada güvercinler ve evcil hayvanlar üzerinde ıslah çalışmalarının çok eski olduğunu vurgulamaktadır. Ancak diğer bilim adamlarının da belirttiği gibi bu ıslah çalışmaları 1800’lü yıllarda oldukça hız kazanmıştır.
Bu konuda Bora vasic de “Modern Breeds of Pigeons” kitabında 19. yüzyıla kadar yani 1850-1900 yılları arasında Anadolu’dan gelen kuşlar üzerinde bir değişikliğin olmadığını ancak bu tarihlerden sonra ıslah çalışmalarının yapıldığını belirtmektedir. Bu konu ile ilgili ifadeleri aşağıda görülmektedir.
Uzun bir süre muhtemelen 19.yüzyılın sonlarına kadar orıental roller Priştinede aynı Türkiye, Makedonya ve Yunanistandaki gibi yetiştirildi.
Fakat güvercinlerin çoğalması ile birlikte yetişticilerin de sayılarının artmıştır. Bununla birlikte özel ve daha çekici güvercinlerin geliştirilmesine olan istek kendiliğinden artmıştır.
Bu sabırlı çalışmanın temel vizyonu mevcut güvercinlerde yeni karakteristik özelliklerin elde edilmesidir. Bu yeni karakteristik özelliklerin en önemlileri özel dönüş
Stilleri ve dış görünüş (estetik) olmuştur.
Yukarıda yazılan iki bilgi de birbirlerini doğrulamaktadır. Yani 1800’lü yılların sonlarına doğru yeni güvercin ırkları geliştirilmek üzere ıslah ve çaprazlama çalışmaları yapılmıştır.
burda bilhassa makaracı ırkları üreten arkadaşlarımıza da görevler düşüyor,yetiştirdikleri kuşlarda da böyle çeşit dönüşler varmı?yoksa eskidenmi vardı?
birde benim şahsen merek ettiğim,dönücü ırkların atası makaracılarmı?

http://www.osmanli.guvercinevi.com yazdı:
Oryantal Makaracısı Birminghamın performans beklentilerinden çok daha fazla performans hareketleri için yetiştirilmiştir. Bu kabiliyetlerin bir listesini yaparsak: Yüksek uçuculuk, maraton uçuculuğu, dalıcı ırklar benzeri spiral ve dönüşlü dalışlar (Hatta, Dönek ve daha bir çok dalıcı ırkın Oryantallerden üretildiği bilinmektedir.), hareket etmeden aynı seviyede uçabilmek, aşırı derinlikte kayıklama hareketi, pervane dönüşleri vs.;
Bazen 30 metrelik sıkı sarmalı bir makarayı müthiş bir hızla tamamlar bir kaç dakika sonrada düz bir seviyede uçarak bir biri ardına tek tek hızlı makaralar çakarlar daha sonrada uzun ama açık sarmalı bir makara yaparlar. Bir başka zamanda kanatlar tam açık vaziyette pervane dönüşü gösterirler. En çok gösterdikleri oyun sıkı, hızlı ve derin makaralardır.
Bazen horizontal makara yaparlar; bir biri ardına çabuk çabuk karmakarışık bir şekilde. Bir başka stıilleride derin makaraları bir sure askıda kalıp yeniden başlıyarak bir birine bağlamalarıdır.
Çok iyi dalıcıdırlar ve dalıcı ırklar gibi pırıltıya dalmaya eğitilebilirler. Bu yüksek uçucu salmasına ölümüne bir dalışla gelir.
Uçuş sitilinin klasik özelliği de ani yön ve yüksekli değişimleri gösterip fırlıyormuş gibi hızlanmasıdır.
Oryantal uçuşunun beni en etkileyen tarafı da yelkenleme kabiliyetleridir. Hava akımlarını kullanarak gökyüzünde askıda kalmış kartalları andırır bu hareketleri. Çok yükseklerde bu hareketi yaparken pırıltı verildiğinde kanatlarını hiç bozmadan başlarını aşağıya eğip salmaya kadar kesintisiz bir şekilde dalarlar.
hun yazdı:“1949 yıllarında zamanın makaracı ustalarından Peter Freisberg’in Oryantallerin değişik performans şekillerini anlattığı bir makalesi ve Oriental Roller’ın uçuş performanları ile ilgili çizimler Geflugel-Borse’de yayınlanmıştı. Freisberg şöyle der: Bu kuşların en gerçek ve en yüksek değeri eşsiz bir uçuş biçiminin olmasıdır. Dünyada bulunan uçucu güvercinlerin hiç birinde bu benzersiz uçuş ustalığı yoktur. Oriental Roller, Makara, Takla, Dönme, Daire yapma gibi değişik performanslar inanılmaz bir ustalıkla gerçekleştirir.”
Turgay Güröz yazdı:birde benim şahsen merek ettiğim,dönücü ırkların atası makaracılarmı?
bizim dolapçılarla bir bağlantısı varmı,balkan ülkelerine gitmeden?
9 küsür istenmeyen hareketi bir kaç yüzyılda yok edebilirmiyiz,soy takibi yapıldığında?eğer tabii dolapçılarımızın atası makaracı ırklar ise?
M.Mahir yazdı:Özet olarak tekrar belirtmek istediğim şey yurtdışında performans ırklarının algılanışı çok farklı. Bence show ırkları üzerine uzmanlaştılarından kuşta gördükleri herşeyi performans olarak kaydediyorlar. Özellikle makarası için beslenen kuşlarda bizim hata olarak istemediğimiz şeyleri onlar performansın bir parçası olarak görüyorlar. Bizde ise tam tersi.
Turgay Güröz yazdı:merhaba!
9 küsür istenmeyen hareketi bir kaç yüzyılda yok edebilirmiyiz,soy takibi yapıldığında?
Mahir bey in Biz de ise tam tersi” sözlerine tamamen katılıyorum. Ancak iyiki de Oriental Roller’da gördükleri her şeyi yazıp çizmişler. Bugün biz onlara bakıp ayrım çizgilerimizi çok iyi belirleyebiliyoruz.
Yukarıdaki çizimlerde hem Oriental Roller’a ait hem de Dolapçı, Kelebek ve diğer yerli ırklarımıza ait performans özellikleri görülmektedir. Eğer araştırmalarım sırasında bu çizimler Oriental Roller dönüş ve uçuş özellikleri arasında çıksa idi. Ben de Acaba? Derdim. Yani Acaba Oriental Roller Dolapçının da atası olabilir mi derdim

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir