UÇUŞ YARIŞMASI YÖNETMELİĞİ

Hedef:
Yüksek ve toplu uçan, uzun süre havada kalan, kolay yönetilebilen, sağlıklı ve üretken bir güvercin ırkı yetiştirmektir.

Yönetmelikte Geçen Özel Terimler

Uçuş Komisyonu: Dernek Yönetim Kurulunca görevlendirilen üç kişiden oluşturulan ve uçuş yarışmasının kurallara uygun olarak yürümesini sağlayan, uçuş gözlemcilerini görevlendiren, uçuş protokollerini değerlendiren komisyona denir.
Filo: Yarışmaya sokulan güvercin grubuna denir.
Uçuş Yöneticisi: Filonun stardı, indirilmesi gibi uçuş yönetmeliğine uygun olarak filoyu yöneten, filonun sahibi ya da onun tarafından görevlendirilen vekile denir.
Gözlemci: Yarışma günü uçuşun uçuş yönetmeliğine uygun olarak sürdürülmesine gözetmenlik yapan, uçuş süresi ile uçuş yüksekliğini ve uçuşun gidişatını protokol eden, uçuş komisyonunca görevlendirilen kişiye denir.
Uçuş Seviyesi 1: Nokta yüksekliğine kadar olan seviyedir.
Uçuş Seviyesi 2: Nokta yüksekliği ve üzeri seviyedir.

Uçuş Yarışması Tipleri

1. Üç tip uçuş yarışması vardır.
a. Yarışmaya katılan tüm filoların aynı gün uçtukları bir yarışma.
b. Her yıl 1 Marttan 3 Hazirana kadar, yarışmaya katılan her filonun 3 kez uçtuğu bir yarışma. En iyi puan alınan uçuş değerlendirmeye esas alınır.
c. Her yıl 1 Temmuzdan 30 Eylüle kadar yavru yarışmaları yapılır.
2. Yarışma tipine Dernek Yönetim Kurulu karar verir.

Yarışma Başvurusu

1. Yarışma için başvuru Yarışma Komisyonuna yapılır ve yarışacak kuşların varsa künye* numaraları yoksa tanımlamaları yapılır (renkleri, tipleri, cinsiyetleri vb.). b tipi yarışmalara başvuru Şubat ayı içerisinde, c tipi yarışmalara başvuru Haziran ayı içerisinde yapılır.
2. Yarışma için bildirilen kuşların hepsinin uçması şart değildir. b tipi yarışmalarda her uçuşta filodaki güvercinler, başvuru sırasında bildirilenlerden olmak üzere değişebilir.
3. b ve c tipi yarışmalarda Uçuş Yöneticisi Yarışma Komisyonuna en az 15 gün önceden olmak üzere bir pazar gününü yarışma uçuşu tarihi olarak önerir. Kesin tarihe Yarışma Komisyonu karar verir.
4. Yarışma Komisyonu yarışma günü için yarışmaya katılacak filoyu gözetecek bir asil birde yedek olmak üzere iki Gözlemci görevlendirir. (Eğer mümkünse yarışmaya katılan tüm filoların aynı gün uçmaları hedeflenir)
5. Uçuş yöneticisi tarafından uçuş komisyonuna, Gözlemciler belirlendikten ve ilan edildikten 6 gün içerisinde, tarih veya Gözlemci için itiraz edilebilir. Bu takdirde Uçuş Komisyonu itirazı inceler ve uygun gördüğü takdirde başka bir tarih veya başka Gözlemciler belirler. İkinci bir itiraz hakkı yoktur.

* Zaman içerisinde tüm kuşların yıllara göre numaralanması esastır. Belli bir zaman sonra künyesiz güvercin yarışmaya sokulmayacaktır.

Uçuş Yarışması Kuralları

1. Yarışmaya katılacak filo en az 3 en çok 10 güvercinden oluşur.
2. Yarışma esnasında, yarışmaya katılan kümes ve çıvarında uçuş yöneticisi ile gözlemci bulunur. Bu iki kişiden başka uçuşu seyretmek amacıyla kişilerin bulunmasına ya da bulunmamasına uçuş yöneticisi karar verir.
3. Uçuş başlangıcında 30 dk.‘ya kadar ısınma süresi istenebilir. Bu süre uçuş süresine dahil edilmez.
4. Isınma süresi içerisinde Uçuş Yöneticisi yarışmaya katılacak filoya her türlü müdahalede bulunabilir.
5. Uçuş Yöneticisi saat başlasın dedikten sonra havada en az 3 güvercin bulunması gerekir. Bundan sonra yapılan her müdahale filonun yarışmadan diskalifiye edilmesini gerektirir. Ancak uçuş yöneticisi yarışmaya son veriyorum dedikten sonra süre durdurulur ve uçuş yöneticisi kuşlarını indirmek ve kümese almak için müdahale edebilir.
6. Yarim saatten az süren uçuşlar değerlendirmeye alınmaz.
7. Yarışma filodan herhangi bir güvercinin herhangi bir yere konmasıyla sona erer.
8. Isınma süresi istenmeden ve yarışmaya katılan güvercinlerin (filonun) hepsinin birlikte start alması 50 ek puanı ile ödüllendirilir.
9. Ayni şekilde Uçuş Yöneticisi yarışmaya son veriyorum dedikten sonra filonun 30 dk. içerisinde kümese alınması 50 ek puanı ile ödüllendirilir.
10. Yarışmaya katılan filodaki kuşların hepsinin start alması ile uçuş seviyesi 1 başlar. Uçuş seviyesi 1‘in dk.‘si 1 puandır.
11. Filodaki bireylerin tümünün nokta seviyesine ulaşması ile uçuş seviyesi 2 başlar. Uçuş seviyesi 2‘nin dk.‘si 3 puandır.
12. Filodaki kuşlardan en az birinin fazla açılması nedeniyle gözden kaybolması uçuş süresinin durdurulmasını gerektirir. Eğer 15 dk. içerisinde açılan kuş veya kuşlar tekrar görünür bir uzaklığa gelirlerse saat devam ettirilir. Bu durum 15 dk’dan fazla sürerse uçuş sona ermiş sayılır. Bu durum yükseklikten dolayı kuşların gözden kaybolması için geçerli değildir.
13. Kötü hava koşulları nedeniyle ve gözlemcinin önerisiyle uçuş yöneticisi uçuşa son verebilir. Bu durumda uçuş ertelenir.
14. Uçuş esnasında filo yırtıcı kuş saldırısına maruz kalır ve kuşlardan biri yitirilirse uçuş ertelenir. Eğer saldırı kötü sonuçlanmamışsa kuşların tekrar toplanması beklenir. Bu esnada saat işler. Bu durumda uçuşa devam edilmesi, ertelenmesi veya uçuşa son verilmesi Uçuş Yöneticisi tarafından belirlenir. Uçuşa son verme kararı uçuşun değerlendirmeye alınması demektir.

Filoların Uçuş Sonrası Değerlendirilmesi

1. Uçuş bitiminde gözlemci filoya ait uçuş seviyesi 1, uçuş seviyesi 2 sürelerini ve toplam uçuş süresi ile puanları hesaplayıp protokolüne isler.
2. Gözlemci uçuş protokolüne uçuşun gidişatıyla ilgili raporunu da ekledikten sonra protokolü uçuş komisyonuna teslim eder.
3. Uçuşun gidişatıyla ilgili raporda hava durumu, kuşların açılması, yırtıcı kuş saldırısı gibi özel durumlar belirtilir.
4. Filoların yarışma sonrası sıralanması toplam puana göre yapılır. Toplam puan uçuş puanı x filo büyüklüğü indeksidir. Filo büyüklüğü indeksi 3 güvercin için 1‘e eşittir. Üçten sonra her bir güvercin için 1‘e 0,05 eklenir.
5.  Toplam puanda eşitlik olması halinde uçuş puanı dikkate alınır. Eğer eşitlik hala bozulmaz ise Uçuş Seviyesi 2 puanı geçerlidir.