İSTANBULLU KILKUYRUK

Selçuklu ve İstanbullu ırklarının kırılmasıyla elde edilmiştir. Yaklaşık 1960'lı yıllardan buyana bu kuşlar üretilmektedir! Osmaniye'de yetiştirilmektedir! İlk üretim yeri Osmaniye dir. Filo içindeki belli başlı ırkların yoğun ilgi ve yer yapması nedeniyle bu yeni kuşlar her zaman geri planda kalmıştır! Ama yurdum insanı bu kuşların etkileyici özellikleri sayesinde bu kuşları da artık on plana almıştır! İstanbullu kırkkuyruk beslemek artık filocuların vazgeçilmezi ölmüştür. İstanbullu kirkkuyruk, İstanbullu çakmaklı kırkkuyruk olarak iki çeşidi bulunmaktadır! Ayrıca , Safraların da bu kuşlarla eşleşmesiyle Safra kırkkuyruklar elde edilmektedir!

Genel özellikleri renklerinin beyaza yakın ve tek bu renktedir, İstanbullular gibi. Orta boy bir kuştur.Takla atmazlar, tırnakları siyahtır, ayaklarında patik (tozluk) bulunmaktadır. Kuyrukları Selçuklu ırkından dolayı çoktur ama Selçuklu ırkı kadar geniş bir kuyruğa sahip değildir! Kuyruk telek sayısı ortalama 15 ve civarıdır. Kanatları üzerinde iki kalem ve kuyruklarında göze hitap edici Selçuklu ırkında olduğu gibi bir şerit  bulunmaktadır bunlar siyah ve koyu olmalıdır! Kafa yapısı yuvarlak bir şekildedir, kuşun kekmeği siyah ve orta boyludur, gözler kırmızı veya çakır olabilir!  Kafada fulya (mencuri, öntepe) bulunmamaktadır. Bu kuşları İstanbullularla tekrar eşleştirmelerden kuyruğu az, patiksiz, değeri olmayan kuşlar alınmaktadır ve bu son derece yanlıştır! Irkın genel özelliğini bozmaktadır!  Artık bunlar belli başlı bir ırk olmuştur!

Uçum olarak bir filo özelliği göstermekte İstanbullular kadar güzel bir uçuş stili vardır, biraz nazlıdırlar, yuvaya ve yavrusuna son derece düşkündür!  Yavuzluğu olan bir kuştur. Karışmalarda uçurulmaktadır!

Nida SEVİM
Osmaniye